Logo

Adresă

Șoseaua Bârlad-Bacău, km. 7, Comuna Perieni, Județul Vaslui

Acasă » Anunturi » Comunicate » In memoriam: dr. ing. Andrei POPA, o viață dedicată cercetărilor științifice

In memoriam: dr. ing. Andrei POPA, o viață dedicată cercetărilor științifice

Cu nespusă tristețe, Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Combaterea Eroziunii Solului ”Mircea Moțoc” Perieni, județul Vaslui, anunță trecerea în neființă a celui ce a fost unul dintre pionerii cercetării științifice în domeniul complex al conservării solului și apei pe terenurile agricole în pantă din România, Dr. ing. Andrei POPA.

Activitatea domniei sale demarează, practic, odată cu înființarea Stațiunii Perieni. Împreună cu un colectiv restrâns de specialiști, sub îndrumarea Academicianului prof. Mircea Moțoc, amenajează în anul 1957 primele câmpuri experimentale care au avut ca obiectiv punerea în valoare a terenurilor agricole degradate prin eroziunea hidrică. An după an, cercetătorul Andrei Popa, împreună cu soția sa ing. Greta Popa (trecută și ea în neființă în urmă cu patru ani), a obținut rezultate cu adevărat remarcabile într-un domeniu cu profunde implicații în creșterea producțiilor agricole din România concomitent cu protecția și conservarea solului. Numeroasele sale rezultate științifice au fost publicate în zeci de articole în revistele de specialitate precum și în cărți editate de edituri consacrate precum este editura Ceres.

Începând cu anul 1986, dl. Dr. ing. Andrei Popa s-a transferat în interesul serviciului la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Pitești, comuna Albota unde și-a continuat activitatea de cercetare până la Ieșirea la pensie.

Memorabil a rămas discursul său ca invitat la aniversarea 60 de ani de existență a SCDCES-MM Perieni, în anul 2017, când, în ciuda vârstei înaintate, a impresionat pe toți foștii colegi și întreg auditoriul prin coerența și profunzimea gândurilor sale, dublate de un fin umor, așa cum doar oamenii deosebit de inteligenți o dovedesc.

Colectivul de la SCDCES-MM Perieni îi aduc un ultim și respectuos omagiu domnului dr. ing. Andrei POPA și transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!